Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 15:31 - Дайкири
Автор: marty Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5038 Коментари: 0 Гласове:
4




ДАЙКИРИ


image

Този прочут коктейл се родил преди повече от 100 години край една желязна мина в Куба, която се казвала Дайкири, на името на близкия плаж. 

Различни легенди обясняват появата на дайкирито по различни начини.  Според една от тях инженерът Дженингс Кокс от мината трябвало да направи нещо за пиене в близкия бар за останалите изморени миньори. В избата обаче нямало нищо, освен ром, лимони и захар. Кокс смесил всичко това, добавил лед и го предложил на останалите. Един от тях попитал как се казва тази напитка. Кокс отговорил: „Не знам... Сигурно ще да е кисел ром”. „Не, това име не подхожда на такава хубава напиткаотговорил другият. – Ще го кръстим Дайкири.” Така мината дала името си на прочутия коктейл. Тази история се оспорва от много хора. Това, което е сигурно в нея, е приблизителното време и място на раждането на Дайкири, както и това, че през първите десетина години на 20 век коктейлът бил популярен само в района. По това време обаче го опитал един офицер от американския флот, харесал го и пренесъл рецептата в САЩ.  Истинска истерия по Дайкири се развила през 40-те години. Заради войната алкохоли като водка и уиски се намирали доста трудно. Ромът пък бил широко разпространен, тъй като се произвежда в страните от Латинска Америка. Може би най-известният му почитател е Ърнест Хемингуей. Президентът Кенеди също обичал Дайкири.

Дайкири се приготвя в коктейлна чаша. Прави се без лед, макар че в самото начало може би е бил приготвян с натрошен лед.

image

Необходимите съставки са:

около 40 мл бял ром, 20 мл сок от лайм и една чаена лъжичка захар. Вместо захарта в някои рецепти се предлага около 5 мл захарен сироп. Съотношенията на съставките са 9 части ром, 4 части сок от лайм и 1 част захарен сироп (или захар, чието количество може да варира според вкуса).

Най-добре е коктейлът да се приготви в блендер, в който има и кубчета лед. След като се смесят съставките, напитката се прецежда в коктейлна чаша. По желание се украсява с резен лайм.


II.

Съставки:

50 ml бял ром
20 ml
сок от лимон
1
чаена лъжичка захар
4
кубчета лед

Начин на приготвяне:
Сложете съставките на коктейла в шейкър. Бъркайте 20-тина секунди. Излейте в предварително изстудена коктейлна чаша. Може да си направите и плодово Дайкири като просто добавите малко ягоди, aнанас, банани, манго или друг плодове.

image


Наздраве :)))))))))))))))))))))





Тагове:   дайкири,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: marty
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1112655
Постинги: 206
Коментари: 741
Гласове: 9534
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031